14/01/2013

Lundi 14 Janvier - Chili végétarien de Gwyneth

Bon, je pense que comme beaucoup d'entre vous, j'ai pris la résolution en ce début d'année d'essayer de manger de façon plus saine et d'éliminer les excès des fêtes. Je trouve que cette recette de chili végétarien de Gwyneth est vraiment sympa. Même mon mari qui est un accro de viande l'a appréciée. Les protéines sont apportées par des haricots blancs, rouges et des lentilles. Vous pouvez le servir simplement avec du riz blanc ou alors dans des fajitas.  J'aime en faire beaucoup et je congèle  l'excès. Comme souvent, un plat mijoté comme celui-ci est encore bien meilleur le lendemain. Bon appétit.

2 tablespoons extra virgin olive oil
1/2 large onion, peeled and finely diced
1 large carrot, peeled and cut into 5mm dice
1/2 large red peppers, seeds and ribs removed, cut into 5mm dice
3/4 teaspoon mild chilli powder
1/2 teaspoon ground cumin
1/4 teaspoon freshly ground black pepper
1 teaspoon chipotle chillies in adobo sauce
2 400g (14 oz) cans whole peeled tomatoes with their juice
100g (3.5 oz) puy lentils, rinsed and drained
1 410g (14.5 oz) can black beans, rinsed and drained
1 410g (14.5) can kidney beans, rinsed and drained
big pinch coarse salt
3 tablespoons tomato purée

1) Heat the olive oil in a large saucepan over medium heat. Add the onion, carrot, red pepper, garlic, chilli powder, cumin and black pepper. Cook, stirring, for 15 minutes, or until the vegetables are softened. Add the chipotle and stir to combine.

2) Turn the heat up to high, add the tomatoes and their juice, crushing them a bit with your wooden spoon, and bring to the boil. Reduce the heat to low and simmer for 40 minutes. 

3) Add the lentils and beans. Fill one 410g can with water and add it to the pan, along with the salt. Bring to the boil, lower the heat and simmer for 40 minutes. 

4) Stir in the tomato purée and cook for 20 more minutes, or until the lentils are soft and the flavours are melded. 

Serves: 4-6
Active preparation time: 1/2 hour
Total preparation time: 2 hours

09:13 Écrit par Arlène dans Cuisine | Lien permanent | Commentaires (0) |  Facebook | |

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