11/12/2012

Mardi 11 décembre - une bonne soupe d'hiver

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Ce WE, la pluie n'a pas arrêté de tomber et comme je vous l'avais laissé entendre vendredi, j'avais envie de chaleur et d'ambiance cocoon. J'ai donc réalisé une bonne soupe de courge buttenut. C'est la première fois que je m'attaquais à ce légume, mais cela n'a pas été trop difficile. Je me suis inspirée d'une recette de Gwyneth, comme d'ahabitude, délicieuse - une soupe de butternut épicée au curry. L'étape la plus compliquée est de peler la courge, mais je me suis armée de mon économe et en passant plusieurs fois au même endroit, on arrive à un beau résultat. J'ai mis la recette en bas de page! Comme d'hab avec Gwyneth, bon appétit!!!!

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Butternut Squash Soup

Source: My Father’s Daughter by Gwyneth Paltrow

Ingredients

1 tbsp olive oil

2 tbsp butter

2 large yellow onions, roughly chopped (about 3 cups)

2 cloves garlic, minced

1 tsp coarse salt

1/2 tsp pepper

1/2 tsp curry powder or garam masala

1 large butternut squash, peeled and chopped into 1/2″ pieces (about 6 cups)

1L vegetable stock, warmed

Directions

  1. Heat olive oil and butter in a large pot over medium heat. Add onions and garlic and saute for 10 minutes, or until softened.  Add the salt, pepper and curry powder / garam masala, and saute for two more minutes. Add squash and saute for another 10 minutes, stirring occasionally.
  2. Pour the stock into the pot. If it doesn’t cover the squash, add some boiling water until all the squash is submerged.
  3. Bring to a boil, then lower to a simmer and cook for an hour. (Note: Gwyneth says 20 minutes, but my squash was not nearly cooked at that time. I let it go for about an hour until the squash was really soft).
  4. Let cool for about 15 minutes, then blend until smooth. I used my immersion blender, and it worked like a dream.

09:03 Écrit par Arlène dans Cuisine | Lien permanent | Commentaires (0) |  Facebook | |

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