05/11/2012

Lundi 5 Novembre - Les Macs and Cheese de Gwyneth

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Le dimanche soir est toujours le soir de la semaine où l'on s'offre un plat réconfortant qui ne demande pas trop d'effort. Hier soir, nous avions envie de macaroni au gratin. J'ai donc porposé de troquer notre recette habituelle contre celle de Gwyneth Paltrow et franchement, nous ne l'avons pas regretté (et Dieu sait que mon mari est exigeant quand il s'agit de macaroni au gratin). La grande innovation est en fait de remplacer la sauce blanche à base de farine et de beurre par du mascarpone... et, cela vaut le détour. J'ai ajouté des petits dés de jambon. Facile à faire et les enfants adorent....(la recette est en bas de la page)

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1 pound elbow macaroni (preferably with ridges)

8 ounces mascarpone

Pinch freshly grated nutmeg (I say yum to this….great idea, Gwyneth!)

1 cup tightly packed grated Parmesan cheese, plus 1/2 cup for topping

1/2 cup milk

Coarse salt

Freshly ground black pepper

1/2 cup plain bread crumbs

2 tablespoons unsalted butter

What You Do:

1. Preheat the oven to 400 degrees and turn it on to convection, if that’s a possibility.  (I don’t have a convection oven, but my mac and cheese turned out perfectly, so don’t worry if you don’t have one.)

2.  In a large pot of boiling salted water, cook the macaroni for 2 minutes less than indicated on the package.  (Great tip from Gwyneth, as my pasta came out perfectly in this dish!)

3.  Meanwhile, stir together the mascarpone, nutmeg, and 1 cup of the Parmesan in a small sauce pan over a medium flame until cheeses melt together, about 2 minutes. 

4.  Stir in the milk and salt and pepper to taste and keep the sauce warm over a low flame. 

5.  Drain the pasta and combine it with the sauce. 

08:18 Écrit par Arlène dans Cuisine | Lien permanent | Commentaires (0) |  Facebook | |

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