02/10/2012

Mardi 2 Octobre - Buttermilk scone

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Je n'ai jamais été une grand fan des petits-déjeuners: une tartine de pain avec de la confiture et une tasse de café..non merci! Donc, depuis que je me suis mise à cuisiner, j'ai réalisé des recettes pour égayer mon petit-déjeuner: granola, flocons d'avoine aux fruits cuit au four, des pancakes, du pain perdu.. autant de recettes que j'aime cuisiner le WE quand j'ai un peu plus le temps. Il m'arrive aussi de manger un cupcake pour un petit déjeuner sur le pouce (mais pas top point de vue diététique!!!). De temps à autre j'aime aussi faire des scones: cette petite gourmandise anglaise qui je pense, est servie lors du thé. Mais les américains les mangent aussi lors de leur fameux brunch dominical. Cette version de scone est tirée d'une recette de martha stewart: Blueberry buttermil scones (mais je n'avais pas de myrtilles). Ici, les scones sont présentés (et dégustés) avec une confirture orange-surreaux de chez Ikea (et oui, ils sont partout ces suédois)... Bon appétit!

 

IMG_0782.jpgIngredients

  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 1/2 cup cake flour, (not self-rising)
  • 3 tablespoons granulated sugar
  • 2 1/2 teaspoons baking powder
  • 3/4 teaspoon salt
  • 4 ounces (1 stick) cold unsalted butter, cut into small pieces
  • 1 cup (1/2 pint) blueberries
  • 1/2 cup low-fat buttermilk
  • 1 large egg, plus 1 large egg lightly beaten for egg wash
  • 1/2 teaspoon pure vanilla extract
  • Fine sanding sugar, for sprinkling

 

 

Directions

  1. Preheat oven to 375 degrees. Line a baking sheet with parchment paper.
  2. Whisk together flours, granulated sugar, baking powder, and salt in a large bowl. Cut in butter with a pastry cutter, or rub in with your fingers, until mixture has the texture of coarse meal. Stir in blueberries.
  3. Whisk together buttermilk, 1 egg, and the vanilla. Drizzle over flour mixture, and stir lightly with a fork until dough comes together but a small amount of flour remains in bowl.
  4. Turn out dough onto a work surface, and gently knead dough once or twice just to incorporate flour. Pat dough into a 1-inch-thick round. Cut into 12 wedges. Transfer to prepared baking sheet. Brush with egg wash, and sprinkle with sanding sugar. Bake until golden brown and cooked through, about 22 minutes. Transfer scones to wire racks to cool.

 

11:26 Écrit par Arlène dans Cuisine | Lien permanent | Commentaires (0) |  Facebook | |

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